Gå til hovedindhold

Vuggestuen Kernehuset

Velkommen til Kernehuset. Hos os skal der være rart at være - for børn, forældre og personale.

Se hvor gode vi er til at cykle - vi voksne deler børnenes glæde over at kunne selv
  • Læs op

Indhold

    Vi fokuserer på at skabe omsorgsfulde, trygge omgivelser for det enkelte barn og børnegruppen som helhed - det danner grundlaget for trivsel, og dermed barnets læring og udvikling.

    Hos os oplever dit barn daglig interaktion med dedikerede voksne, der engagerer sig og støtter barnets initiativer. I løbet af dagen er der kram, nærvær, leg, sang og fjolleri.

    Når du træder ind ad døren til Kernehuset, bliver du mødt af venlighed og interesse fra husets ansatte. Vi vægter et åbent forældresamarbejde, hvor vi arbejder sammen om at skabe de bedste betingelser for dit barns trivsel og udvikling.

    I Kernehuset har vi en stabil personalegruppe, der sammen skaber en rolig og harmonisk hverdag for vores børn. Vi er let tilgængelige og imødekommende, så både forældre og børn føler sig set og varmt velkomne fra det øjeblik, de træder ind ad døren.

    Du kan lære mere om opstarten i Kernehuset her.

    Har du spørgsmål om Vuggestuen Kernehuset, så kontakt pædagogisk leder Marianne Sponholtz.

    Sådan ser her ud

    Kernehuset ligger tæt på Botanisk Have i en træbygning fra 1998. Rundt om Kernehuset er stor og frodig legeplads, og denne naturlegeplads er vores største rum. Her er køkkenhave, frugttræer, bakker, gynge, mange træer (nærmest en skov), sandkasser og flisearealer. Og så bor vores høns også herude.

    Inde i huset er der tre stuer – Larverne, Myrerne og Bierne. På de enkelte stuer er der forskellige legetilbud, som pirrer børnenes nysgerrighed og mod til at bruge hele huset.

    Midt i huset er det store fællesrum med plads til fysisk udfoldelse. Der er forskellige madrasser, hængekøje, store bolde og meget andet. Der er også plads til ro og fordybelse i hver sin ende af rummet. En sofa til at læse i og et bord til f.eks. at lægge puslespil.

    Endelig har vi et rum, vi kalder skyen. Det er et stillerum, når nogle af børnene sover til middag herinde, og resten af tiden bliver rummet brugt til leg.

    Billeder af vores hverdag

    Vi bor ved siden af Botanisk Have, så vi går gerne hen for at se til ænderne
    På vores store legeplads er der mange muligheder for at gå op opdagelse - her er vi i gang med at lede efter insekter
    Legepladsen bruger vi hver dag - her hygger vi med fællessang
    Vi holder høns, og børnene er med til at fodre dem og hente æg til vores mad
    En god lur skal der til for at få energi til alt det, man skal som vuggestuebarn
    Vi laver mange aktiviteter udenfor
    Vi voksne sørger for at være i børnehøjde, så det er nemt for børnene at komme i kontakt med os
    Se hvor gode vi er til at cykle - vi voksne deler børnenes glæde over at kunne selv
    Vi tager billeder af vores hverdag - dem kan du også se på Aula
    Legepladsen er fyldt med forskellige muligheder for aktiviteter
    Vi er ude på legepladsen hver dag - her er vi i sandkassen
    Kreativitet er en vigtig del af vores hverdag
    Vi er ude hver dag - også om vinteren og her er vi i gang med at kælke
    At være i en vuggestue er at være del af et fællesskab - her hjælper vi hinanden
    Der bliver lavet mad hver dag i Kernehuset, for vi har vores eget køkken

      I Kernehuset har vi 39-41 børn samt 14 medarbejdere. Børnene er fordelt på tre aldersintegrerede stuer.

      En dag kan se ud på følgende måde:

      Kl. 6.30-7.45

      De første børn samles i fællesrummet, og indtil kl.7.15 tilbyder vi morgenmad i huset.

      Kl. 7.45-9

      Der er leg på stuen. Vi læser, bygger med klodser, laver puslespil mm. Ofte vælger vi at gå ud på legepladsen kl. 8,00-8,30.

      Kl. 9-9.30

      Hver stue holder samling, hvor vi starter med at spise lidt rugbrød, frugt og dertil vand. Ofte deler stuen sig op, så en gruppe holder samling på legepladsen, og de yngste inde.

      Vi synger mange sange, og børnene er med til på skift at vælge en sang. Nogle gange synger vi ved bordet. Andre gange har vi sanglege på gulvet. Det kan også være, at de voksne laver teater.

      Kl. 9.30-11     

      Nogle gange er børnene delt op i mindre grupper. Andre gange er der fælles arrangementer på tværs af stuerne. Det er f.eks. bålgruppen for de ældste, motorikken for ”tumlingerne” eller ”Fed fredag” for hele huset med dans og sang i fællesrummet.

      Kl. 11-12  

      Vi spiser ved små borde, hvor 4-5 børn sidder sammen en voksen og spiser frokost.

      Kl. 12-14

      De fleste børn sover i denne periode. Børnene bliver lagt ud for at sove, når de er trætte, og flere børn kan sagtens nå at sove to gange pr. dag.

      Kl. 14-15   

      I takt med at børnene vågner af sig selv, sætter vi os til bords og spiser eftermiddagsmad. Der er rolige aktiviteter, indtil vi går på legepladsen.

      Kl. 15-17 (16.30 mandag og fredag)

      De fleste dage er vi på legepladsen, og de sidste børn bliver hentet i løbet af eftermiddagen.

      Traditioner

      Vi har flere arrangementer i løbet af året. F.eks. fejrer vi Kernehusets fødselsdag og en sommerfest. Forældrene er inviterede til disse fester, der afholdes på legepladsen med sang og musik.

      Vi har også traditioner, hvor kun børnene deltager. Det er Fastelavnsfest med enkel udklædning og figenstænger i tønden, samt Lysfest i november hvor vi forinden har lavet forskellige lanterner og udhulet græskar.

       

      Der er fuldkostordning i Kernehuset. Det betyder, at børnene får mad, der er tilberedt i vores eget køkken og af økologiske råvarer. Vi har guldmærke i økologi.

      Måltiderne starter allerede, når vi kan dufte maden og kan se på køkkentavlen, hvilke råvarer der bliver brugt. Alle går på badeværelset for at vaske hænder, og så fordeler hver stue sig ved tre borde med 4-5 børn en voksen ved hvert bord.

      Vi har fokus på, at der er en god stemning, god tid og stille snak mellem børnene og de voksne. Vi taler bl.a. om formiddagens leg på legepladsen.

      Vi bruger også tid på at snakke om f.eks. smage, konsistens og farver. Vi opfordrer børnene til at smage på ny mad. De små må gerne spise med fingrene, og på et tidspunkt vil vi guide dem til at bruge ske og gaffel.

      Mad fra vores køkken

      Her er et par billeder af mad fra vores køkken

      Vi stemmer om det

      Det er dig som forælder, der er med til at bestemme om der skal være en fælles, selvbetalt frokostordning, eller om vi skal have med madpakker med. Der er en afstemning om det hvert andet år.

      Læs mere om mad og måltider under aarhus.dk/kost

      Når barnet er startet, vil der en af de allerførste dage være en samtale mellem dig og en pædagog fra stuen. Vi fortæller om dagligdagen hos os, og du fortæller om dit barns hverdag. Det kan være om søvn, kost, overtøj, udvikling og meget mere.

      Vi vægter et højt kommunikationsniveau. Både i form af de daglige hverdagsfortællinger, foto på Aula og snakke efter behov ved aflevering eller afhentning.

      Møder

      Vi inviterer også til møder. Når barnet har været hos os i tre-fire måneder, har vi en opfølgningssamtale. Når barnet er 2.9 år, har vi et afsluttende møde. Er der behov for yderligere samtaler, er der altid plads til det.

      Det er altid et samarbejde mellem hjem og institution, hvis der er brug for en særlig indsats – f.eks. øve motorik eller koncentration – i en periode.

      Forældreråd

      Vi har et aktivt forældreråd, hvilket vi i Kernehuset er meget glade for. Til møderne er der altid et tema til fælles drøftelse. Det kan f.eks. være ”overgang til børnehave”, ”skæld ud” eller ”bevægelsesglæde”.

      Forældrerådet er også praktiske hjælpere til arrangementer som julefest, sommerfest, arbejdsdage mv.

      Forældretilfredsundersøgelsen bliver altid drøftet i forældrerådet, og vi er glade for den input, vi får, for det er med til at skabe udvikling og samarbejde.

       

      Få indflydelse på hverdagen

      I vores forældreråd har du gode muligheder for at få indflydelse på dit barns hverdag i afdelingen og dagtilbuddet som helhed.

      Se, hvad vores bestyrelse i dagtilbuddet arbejder med under Fælles i dagtilbuddet.

      Dit barns udvikling og trivsel er rigtig vigtig for os. Vi arbejder derfor løbende med at udvikle og forbedre vores pædagogik.

      Evaluering af arbejdet med den pædagogiske læreplan 2022

      Læs mere om vores arbejde med børnenes udvikling og trivsel under Fælles i dagtilbuddet.

      Læs vores tilsynsrapport nederst på siden her.

      Sidst opdateret: 13. september 2023