Gå til hovedindhold

Dit barns sprog

Vi samarbejder med dig om barnets sproglige udvikling

Vi lægger stor vægt på at hjælpe børnene med at blive gode til at tale - vi læser f.eks. meget med børnene.
 • Læs op

Indhold

  Sprog er helt centralt - det er nøglen til utrolig meget. Barnet bruger sprog til at forstå sig selv og andre. Det er vigtigt for at kunne få venner og deltage i aktiviteter. Sprog bruges også, når barnet skal lære om nye ting, og ikke mindst for at fortælle andre om sine følelser, behov og ønsker.

  Et barn kommunikerer lige fra fødslen og dermed længe før, det kan tale. Barnet bruger lyde og krop for at være i dialog med verden. Vi lytter til barnet, er opmærksom på signaler og bruger mimik og gestik, så barnet føler sig set og hørt.

  Det samme kan du også gøre. Hver gang du og dit barn taler, leger, synger eller læser sammen, giver du dit barn bedre mulighed for at udvikle sig sprogligt. Sprog er en gave, du som forælder giver dit barn.

  Vores arbejde med sprog

  Ord kommer ikke af sig selv. Et sprog skal hjælpes frem, og et barn lærer sprog ved at bruge det. Vi er gode rollemodeller og taler meget med barnet. Samtidig sørger vi for, at barnet har tid til at svare og føler sig tryg, så barnet tør sige ord og lave sætninger for første gang.

  Dialogisk læsning er et begreb, du kommer til at høre mere om, når dit barn starter. Det er en særlig måde at læse sammen med børn, som hjælper dem sprogligt.

  Sprogstøtte

  Vi har faglig viden om, hvordan vi hjælper børn med at udvikle deres sprog. Vi laver en generel indsats for alle børn og støtter udviklingen ud fra den alder, barnet har. Når et barn har sproglige udfordringer, ved vi, hvordan vi laver specifikke indsatser. Vi arbejder systematisk og gør brug af faglige redskaber.

  Det er en gave at have flere sprog. Når et barn skal lære to sprog, har forældrene og vi en særlig opgave. Hvis dit barn har dansk som andetsprog, kommer du til at høre, hvordan vi kan hjælpe dit barn til at have en god sproglig udvikling.

  Det kan du gøre

  Der er ord alle vegne, og du hjælper barnet ved at sætte ord på de ting og oplevelser, I har sammen. Mange gentagelser hjælper barnet, så det er godt at tale om hverdagen og det, der sker i jeres hjem.

  Det er hyggeligt at læse sammen. Når du læser sammen med dit barn, hjælper du også barnet med at udvikle sit sprog. Her er et par links til film om, hvordan du gør. Filmene er på dansk og ti andre sprog:

  READ 0-3 år (link)

  READ 3-6 år (link)

  Sidst opdateret: 1. juni 2023